Blog

De beste tips voor goedkoop trouwen

Geplaatst op: 21 februari 2024

Je droomt van je trouwdag sinds je een klein meisje was, maar nu het eindelijk zover is, realiseer je je dat trouwen een behoorlijke aanslag op je bankrekening kan zijn. Gelukkig betekent goedkoop trouwen niet dat je je droomhuwelijk moet opgeven. Met wat creativiteit en slimme planning kun je nog steeds een prachtige bruiloft hebben zonder meer geld uit te geven dan jullie hiervoor beschikbaar hebben. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het plannen van een goedkoop huwelijk:

1. Stel een budget vast

Voordat je zelfs maar begint met plannen, is het belangrijk om een realistisch budget vast te stellen en je eraan te houden. Bepaal wat je kunt besteden en verdeel dit bedrag over de verschillende aspecten van je bruiloft, zoals locatie, catering, jurk, enzovoort. Wat er ook gebeurt ga niet over het budget heen zodat je zeker weet dat je aan het einde van de streep niet teveel hebt uitgegeven.

2. Kies een betaalbare locatie

Een van de grootste kosten van een bruiloft is de locatie. Vraag vrienden of familieleden met een mooie achtertuin of boerderij of je daar kunt trouwen. Een buurthuis en clubhuis lijkt misschien niet zo romantisch maar met de juiste aankleding kun je alles romantisch maken. Trouwen op een strand of in een park lijkt misschie goedkoop, maar hier is echt niets aanwezig dus van het bestek tot aan de toiletten moet alles gehuurd worden en dit maakt het daarom uiteindelijk vaak geen goedkope optie.

3. Beperk de gastenlijst

Elke extra gast betekent extra kosten, dus beperk je gastenlijst tot alleen je naaste familie en vrienden. Een intieme bruiloft met een klein gezelschap kan niet alleen romantischer zijn, maar ook veel goedkoper. Steeds meer mensen kiezen voor een kleine bruiloft, niet alleen vanwege het budget, maar omdat het intieme karakter van een kleine bruiloft veel bruidsparen meer aanspreekt dan een grote bruiloft waar je niemand echt de aandacht kunt geven en waarvan je een deel van de gasten soms niet eens goed kent.

4. Ga voor eenvoudige decoraties

Je hoeft geen fortuin uit te geven aan bloemen en decoraties. Kies voor seizoensbloemen of zelfs nepbloemen, en maak gebruik van DIY-decoraties en kaarsen om een romantische sfeer te creëren zonder de bank te breken. Kerstlampjes in overvloed veranderen een simpele locatie in een droomlocatie.

5. Bespaar op de jurk en het pak

Je droomjurk hoeft geen fortuin te kosten. Kijk naar samples in de uitverkoop van een bruidswinkel, of kies een tweedehands trouwjurk die een bruid slechts één keer heeft gedragen. Bij Yes I Did hebben we een uitgebreide collectie voor je waar jouw droomjurk zeker weten tussenzit voor een betaalbare prijs. Voor het pak van de bruidegom kun je overwegen om te huren in plaats van te kopen.

6. Doe het zelf waar mogelijk

Van uitnodigingen tot decoratie, er zijn tal van aspecten van je bruiloft die je zelf kunt doen om geld te besparen. Organiseer een knutselmiddag met vrienden en familie om samen aan deze projecten te werken. Ook kun je kiezen voor een bruiloftwebsite waardoor je iedereen digitaal een uitnodiging kunt sturen en ze ook achteraf via deze weg kunt bedanken.

7. Kies slim voor catering

Een traditioneel diner kan duur zijn, dus overweeg alternatieven zoals een buffet of een foodtruck. Ook kun je ervoor kiezen om de bruiloft in de middag te houden waardoor je alleen een lunch serveert wat vaak een stuk goedkoper is dan een compleet diner.

8. Wees flexibel met de datum

Trouwen buiten het hoogseizoen en op een doordeweekse dag kan aanzienlijk goedkoper zijn dan een weekendbruiloft in de zomer. Houd je opties open en kijk naar verschillende data om geld te besparen.

9. Vraag om hulp

Laat vrienden en familieleden hun talenten en vaardigheden inzetten om je te helpen bij het plannen van je bruiloft. Misschien heeft iemand een mooie camera en kan die persoon de foto’s maken, of heeft iemand ervaring met bloemschikken en kan die persoon helpen bij de decoraties.

10. Focus op wat echt belangrijk is

Uiteindelijk draait je bruiloft om het vieren van de liefde tussen jou en je partner. Focus op de belangrijkste elementen van je bruiloft en bespaar op de dingen die er minder toe doen.

Met deze tips kun je een prachtige goedkoper bruiloft hebben zonder je bankrekening te plunderen. Veel geluk met het plannen van jullie perfecte, betaalbare bruiloft!