Blog

Hoe kies je een weddingplanner voor jullie trouwdag?

Geplaatst op: 13 augustus 2019

Zitten jullie eraan te denken om een weddingplanner in te huren? Goed idee, ze neemt je veel werk en stress uit handen en door haar contacten, kan ze vaak ook goede prijzen voor je regelen. Maar hoe kies je een weddingplanner? Door de onderstaande vragen te stelen weet je snel genoeg of ze bij jullie past.

Welke service levert ze precies?

Vraag of ze kan uitleggen wat jullie precies van haar kunnen verwachten? Onderhandeld ze voor jullie met de leveranciers of moet je dit zelf doen? Gaat ze mee shoppen voor een trouwjurk? Is ze op de dag zelf het aanspreekpunt? Sommige bruidsparen willen intensieve begeleiding, waar andere slechts iemand willen die de boel overziet. Als het precies duidelijk is wat je van elkaar kunt verwachten, dan weet je ook of jullie goed bij elkaar gaan passen.

Wat is het gemiddelde budget van de bruiloften waar ze tot nu toe aan heeft gewerkt?

De gage van een weddingplanner is gemiddeld ongeveer 10-15% van jullie budget. Zoek dus een weddingplanner die jullie kunnen betalen en die bruiloften doet in een vergelijkbare prijsklasse. Deze wedding planner zal waarschijnlijk ook betere contacten hebben met leveranciers binnen jullie prijsklasse.

Zorgt ze ook voor de styling van de dag?

Er zijn momenteel diverse weddingplanners die heel sterk zijn in het neerzetten van een bepaalde sfeer voor jullie bruiloft. Wil jij een leuke vintage of boho bruiloft dan kun je het beste samenwerken met een weddingplanner die hier al ervaring mee heeft. Misschien doet ze juist niets aan styling maar kan ze je wel helpen door een weddingstyliste aan te raden. Hebben jullie zelf al een goed idee over hoe je wil dat de dag eruit komt te zien en je zoekt juist iemand die organisatorisch heel sterk is, ga daar dan naar op zoek. De meeste weddingplanners zijn eerlijk en duidelijk over wat ze voor je kunnen betekenen.

Heeft ze al eerder een bruiloft georganiseerd op onze locatie?

Absoluut geen must, maar als de wedding planner er al eerder is geweest, dan kent ze de locatie en kan ze jullie gegarandeerd nog beter adviseren of leuke tips geven. Misschien heeft ze zelfs hele specifieke tips over het plaatsen van de tafels of het inrichten van de dansvloer, die ze op eerdere bruiloften heeft gezien. Het kan natuurlijk een voordeel zijn.

Reist ze ook naar het buitenland?

Hebben jullie een bruiloft gepland in wijngaard in Toscane of aan het strand van Aruba, vraag dan of ze in staat is mee te reizen voor jullie trouwdag? Wellicht heeft ze al ervaring met een bruiloft in het buitenland en kan ze haar tips met jullie delen. Er zijn ook wedding planners die zich specialiseren in bruiloften in het buitenland. Dit is handig omdat die vaak de leveranciers ter plekke kennen.

Heeft ze referenties van andere bruidsparen?

Als ze al eerder aan bruiloften heeft gewerkt dan heeft ze misschien referenties op haar website staan, waardoor je kunt lezen hoe andere bruidsparen de samenwerking hebben ervaren. Misschien heeft ze referenties die je mag bellen of mailen om te vragen hoe hun ervaring was met haar. Je kunt vaak ook recensies lezen in Google of op Facebook.

Als jullie een grote bruiloft hebben, dan wil je weten of ze beschikt over personeel

Veel weddingplanners werken alleen. Om er zeker van te zijn dat jullie echt helemaal ontspannen kunnen genieten van jullie trouwdag moet je weten over hoeveel personeel ze beschikt. Voor een grote bruiloft wil je niet afhankelijk zijn van één persoon. Vraag haar of ze personeel heeft dat haar op de dag zelf zal helpen met de organisatie.

Kan ze jullie een idee geven over de planning van nu tot aan de bruiloft?

Het is goed om te weten hoe het tijdschema voor de organisatie van jullie bruiloft eruitziet. Wanneer moet wat geregeld worden en hoe deelt ze haar tijd in? Hoe vaak komen jullie samen? Hoe communiceren jullie? Maak in ieder geval goede en duidelijke afspraken zodat je er niet op het laatste moment achter komt dat er nog bijzonder weinig geregeld is.

Wat gebeurt er als ze ziek is op jullie trouwdag?

Wat gebeurt er als jullie weddingplanner ineens ziek is op jullie dag, heeft ze een vervanger? Het kan altijd voorkomen dat iemand ziek is of voor een andere belangrijke reden niet aanwezig kan zijn. Het is goed om te weten of er een back-up plan is.

Wat gaat het totaal kosten?

Rekent ze een percentage van de bruiloft of een vaste prijs? Zijn er nog extra kosten buiten deze prijs waar we rekening mee moeten houden, zoals vervoer, parkeren, eten? Hoe gaat de betaling in zijn werk.

*Ik heb dit artikel geschreven vanuit de vrouwelijk vorm voor de weddingplanner, maar er zijn natuurlijk ook fantastische mannelijke planners!